Norrlands Nations Kammarkör får resestipendium

24 november beslutade kulturnämnden att tilldela Norrlands Nations Kammarkör Uppsala kommuns resestipendium för körer 2022, med motiveringen:

Uppsala kommuns resestipendium för körer tilldelas Norrlands Nations Kammarkör för en resa till Gangneung i Sydkorea. Kören är inbjuden dit för att delta i körtävlingen World Choir Games 2023. Den internationella tävlingen arrangeras vartannat år och kören har kvalificerat sig för deltagande.  Norrlands Nations Kammarkör är en god representant för Uppsalas rika körliv.

Kören grundades 1957 av Norrlands Nations dåvarande sånganförare, Folke Bohlin, med Eric Ericson som konstnärlig ledare. Kören var vid grundandet den enda blandade studentkören i Uppsala. Idag har kören 50 medlemmar, mest aktiva studenter vid Uppsala universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet. Körens repertoar är både profan och sakral med ett stort engagemang i nationernas körliv och festivaler. Kören har tidigare tävlat och deltagit i festivaler i Krakow, Rom och Linz. I Linz 2019 vann kören i kategorierna blandad kör, sakral musik samt Grand Prix. Vinsterna kvalificerade kören för en inbjudan till 2023 års World Choir Games.

Kulturnämnden i Uppsala kommun avser att även fortsättningsvis utlysa resestipendiet för körer, så håll utkik på Uppsala kommuns hemsida och här.

Detta inlägg är publicerat i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.